torsdag 17 januari 2013

"Åklagaren tror polis sålde vapen" - Skandalen mörkas sedan av Thomas Bodström


Åklagaren tror polis sålde vapen

Publicerad: 11 augusti 2004 av DN

Kommissarien och hans infiltratör ägnade sig åt illegal vapenhandel. Åklagaren var starkt kritisk mot de båda åtalade när rättegången om knark- och vapenhärvan i Eskilstuna fortsatte i går i Stockholm.

På rättegångens andra dag berörde chefsåklagare Katarina Johansson-Welin de allvarliga åtalspunkterna om grovt vapenbrott. Såväl den 35-årige kommissarien som hans jämnårige och medåtalade infiltratör har på flera punkter åtalats för grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Åklagaren hävdade att de sysslat med vapenhandel och underströk att de saknar tillstånd för det. Polisen hittade omkring 15 olika vapen - pistoler, automatvapen, handgranater och sprängmedel - när kommissarien greps. Vapnen hittades i kommissariens bostad och i ett skåp i hans tjänsterum.

- Även en polis måste ha licens för att inneha vapen. Det är viktigt att reglerna följs. I de här fallen saknas beslagsprotokoll och annan dokumentation, sade Katarina Johansson-Welin.

Advokat Per Liljekvist som försvarar kommissarien sade att hans klient inte ensam bär ansvaret för den bristfälliga dokumentationen och antydde att mannens chefer varit inblandade i det som förekommit. Per Liljekvist sade vidare att kommissarien inte överlämnat några vapen till infiltratören eller ägnat sig åt någon vapenhandel. Advokaten framhöll att kommissarien inte gett infiltratören order om att utföra olaglig brottsprovokation.

- Det är helt främmande för min klient att arbeta på detta sätt, sade han. Kommissarien och infiltratören anklagas för att ha hjälpt en dömd narkotikahandlare på Hällbyanstalten att inifrån fängelset bygga upp en ny organisation för narkotikasmuggling och försäljning i Sverige. Rättegången fortsätter i dag med att infiltratören hörs



Embed Music Files - Embed Audio Files - Polis Emanuelsson ljuger und...
 


Målet mot poliskommissarie Olle Liljegren

Regeringen kan ha pressat åklagare

Publicerad 2006-09-11 av DN


Utredningen kring polisens misstänkt olagliga knarkoperation på Gotland kan ha utsatts för politisk påtryckning. DN kan nu avslöja att regeringen begärde ett möte med åklagaren inför att denne skulle höra länspolismästare Carin Götblad.



Utredningen kring polisens misstänkt olagliga knarkoperation på Gotland kan ha utsatts för politisk påtryckning. DN kan nu avslöja att regeringen begärde ett möte med åklagaren inför att denne skulle höra länspolismästare Carin Götblad.
Mötet mellan regeringen och chefs­åklagare Pär G Lindell på riksenheten för polismål skedde den 24 februari i år - samma dag som Lindell skulle förhöra Stockholms länspolismästare Carin Götblad.
Regeringen företräddes av expeditionschefen Nils Öberg, en av justitieminister Thomas Bodströms närmaste medarbetare.
- Jag hade fått order att infinna mig på Rosenbad av min dåvarande chef, som i sin tur kontaktats av justitiedepartementet. Jag gick dit och hade ett samtal med Nils Öberg, berättar åklagare Lindell, som sedan drygt ett år utreder polisens agerande i den hemliga knarkoperationen på Gotland.
Vad som sades vid mötet vill Pär G Lindell inte avslöja:
- Jag väljer att inte kommentera det.
Nils Öberg bekräftar för DN att mötet skedde på regeringens initiativ. Men vad anledningen var vill inte heller han avslöja.
- Jag behöver inte redovisa varför jag träffar olika personer, säger Öberg.
När Pär G Lindell samma dag förhörde Carin Götblad, i hennes egenskap av exlänspolischef på Gotland, var den avgörande frågan om Götblad skulle delges brottsmisstanke eller bara höras upplysningsvis. Några dagar tidigare hade uppgifter framkommit som pekade på att Götblad känt till att en hemlig agent anlitats och att hon i efterhand sett till att denne fått betalt. Trots detta genomfördes förhöret utan att Götblad delgavs misstanke.
Att regeringen kallar till sig åklagaren i en pågående internutredning är ytterst ovanligt och kan tolkas som en markering. Nils Öberg förnekar dock att regeringen, som utser länspolismästarna, ville skicka någon signal till Lindell.
- Absolut inte, att jag träffar våra åklagare ingår i min vardag, säger Öberg.
Pär G Lindell vill inte svara på om han känt sig utsatt för politiskt tryck.
- Inga kommentarer, säger han.
Om du inte kände något tryck skulle det vara lätt att svara nej.
- Inga kommentarer.
Som DN berättade på måndagen har inga nya förhör hållits med Carin Götblad - trots att en polisagent pekat ut henne som ansvarig för knark­operationen. Sedan månader står utredningen i stället still.
På tisdagen väntas chefen för polismålsenheten, överåklagare Björn Eriksson, träffa Pär G Lindell och diskutera ärendet.


Målet mot poliskommissarie Olle Liljegren

Hårda anklagelser i polismålet

Publicerad 2005-02-15av DN


Advokaten hävdade att åtalade kommissariens chefer medvetet skyddas.. Ordkrig utbröt i går mellan åklagarna och försvaret i målet mot kommissarie Olle Liljegren.



Advokaten hävdade att åtalade kommissariens chefer medvetet skyddas.. Ordkrig utbröt i går mellan åklagarna och försvaret i målet mot kommissarie Olle Liljegren.
Advokat Per Liljekvist hävdade att "någon" beordrat att Liljegrens chefer ska skyddas.
- Så uttalar man sig inte! röt kammaråklagare Magnus Elfving.
Försvarets antydningar har vuxit sig allt starkare i rättegången i Svea hovrätt. Åklagarna som åtalat kommissarie Olle Liljegren för grovt narkotikabrott och grova vapenbrott ska, enligt advokat Per Liljekvist, medvetet ha bortsett från sådant som pekat på att även Liljegrens chefer inom länskriminalen kan ha gjort fel.
I går, efter att åklagarna yrkat på sju års fängelse för Liljegren, gick advokaten ännu längre och talade öppet om en dold agenda.
- Jag är rädd för att det blivit politik som hämmat utredningen. Jag misstänker att man fått instruktioner om att skydda cheferna, sade Liljekvist och riktade sig mot chefsåklagare Katarina Johansson Welin och kammaråklagare Magnus Elfving.
Liljekvists ord gjorde Elfving arg som ett bi.
- Det börjar bli allvarligt när en advokat insinuerar att åklagarna tagit emot instruktioner. Så uttalar man sig inte till åklagare i en rättegång, det är kränkande! röt han och krävde svar på vem som skulle stå bakom de påstådda instruktionerna.
Per Liljekvist återkom dock inte i ämnet.
Tidigare hade de båda sidorna gjort sitt bästa för att sänka respektive haussa trovärdigheten hos rättegångens nyckelvittne, Olle Liljegrens informatör "Assar".
Åklagarna hävdade att "Assar" sagt sanningen om sina och Liljegrens brottsprovokationer i olika vapen- och narkotikaaffärer. Per Liljekvist kontrade med att informatören ljuger för att få sitt straff sänkt.
"Assar" som erkänt både narkotika- och vapenbrott, dömdes till lindriga tre års fängelse i tingsrätten. Men hans försvarare, advokat Nils Uggla, menar att hovrätten måste mildra påföljden ytterligare och pekar på att "Assars" dubbelspel för polisen gjort att han i dag lever under dödshot.
- Han har litat på Olle Liljegren och hört att Olle fått stöd från sina chefer. Nu är han dömd till ett liv i exil. Han kommer inte kunna ha kontakt med sin familj, vänner eller arbetskamrater.
Liksom Per Liljekvist riktar Nils Uggla hård kritik mot länskriminalen i Stockholm och dess chef, Leif Jennekvist. Jennekvist hävdade i förra veckan att han över huvud taget inte känt till "Assar".
- Det hade varit önskvärt om alla höga poliser varit lika uppriktiga i sina förhör, sade Uggla.

 Målet mot poliskommissarie Olle Liljegren

Kommissarie anklagas för vapenhandel

Publicerad 2004-08-10 av DN


Kommissarien och hans infiltratör ägnade sig åt illegal vapenhandel. Det hävdade chefsåklagare Katarina Johansson-Welin när rättegången om knark- och vapenhärvan i Eskilstuna fortsatte på tisdagen i Stockholm.



Kommissarien och hans infiltratör ägnade sig åt illegal vapenhandel. Det hävdade chefsåklagare Katarina Johansson-Welin när rättegången om knark- och vapenhärvan i Eskilstuna fortsatte på tisdagen i Stockholm.
Såväl den 35-årige kommissarien som hans jämnårige och medåtalade infiltratör har på flera punkter åtalats för grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
Åklagaren hävdade att bägge sysslat med handel av vapen och underströk att ingen av dem hade tillstånd till detta.
Polisen hittade omkring 15 olika vapen - pistoler, automatvapen, handgranater och sprängmedel - när kommissarien greps. Vapnen hittades i kommissariens bostad och i ett skåp i hans tjänsterum.
- Även en polis måste ha licens för att inneha vapen. Det är viktigt att reglerna följs. I de här fallen saknas beslagsprotokoll och annan dokumentation, sade Katarina Johansson-Welin.
Advokat Per Liljekvist som försvarar kommissarien sade att hans klient inte ensam bär ansvaret för den bristfälliga dokumentationen.
- Detta är inte en persons verk, sade advokaten och antydde att hans chefer varit inblandade i det som förekommit.
Per Liljekvist sade vidare att kommissarien inte överlämnat några vapen till infiltratören eller ägnat sig åt någon vapenhandel.
Advokaten framhöll att kommissarien inte gett infiltratören order om att utföra olaglig brottsprovokation.
- Det är helt främmande för min klient att arbeta på detta sätt. Vi kommer under rättegången att visa att uppgifterna som lämnats om kommissarien inte är korrekta, sade han.
Kommissarien och infiltratören anklagas för att ha hjälpt en dömd narkotikahandlare att inifrån Hällbyfängelset bygga upp en ny organisation för narkotikasmuggling och försäljning i Sverige.
Infiltratören misstänks på kommissariens uppdrag olagligt ha provocerat till grova brott. Det gäller bland annat insmuggling av hasch och kokain.
Enligt åklagaren försåg kommissarien infiltratören med vapen för att denne skulle kunna uppträda som en trovärdig vapenhandlare och närma sig dem som köpte och sålde narkotika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar