söndag 13 november 2011

Polisens propagandamaskin rullar på!

Hoten ökar mot polisen

Polishuset i Rosengård i Malmö besköts i somras. Ingen skadades fysiskt vid beskjutningen. Polisen förstärkte skyddet kring byggnaden och inledde en teknisk undersökning, som visade att skotten mot polishuset var skarpa.

Polishuset i Rosengård i Malmö besköts i somras. Ingen skadades fysiskt vid beskjutningen. Polisen förstärkte skyddet kring byggnaden och inledde en teknisk undersökning, som visade att skotten mot polishuset var skarpa.

Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix

Polisen i storstäderna upplever en större hotbild. Malmö sticker ut – där har två polisstationer utsatts för beskjutning under det senaste året. I Rosengård har man satt upp skottsäker plåt.

I somras besköt en okänd gärningsman Rosengårds polisstation med ett grovkalibrigt vapen. Attacken var det tredje attentatet mot polisstationen det senaste året: i januari slängdes en brandbomb mot en polisbil som stod parkerad utanför stationen och bara dagar senare detonerade ytterligare en bomb på samma plats.

För att skydda personalen har ledningen på stationen i Rosengård nu satt upp skottsäker plåt innanför fönstren.

– Det har skjutits mot stationen tidigare men detta var första gången man sköt in i lokalen, säger Göran Holmgren, biträdande chef för Rosengårdspolisen.

Malmös polismästare Ulf Sempert ser allvarligt på attacken:

–Det är enormt allvarligt att skjuta in i lokalen utan att veta huruvida man riskerar livet på den som är innanför. Vi kan inte se något annat motiv än att man vill skada dem som är innanför.

De senaste veckorna har flera medier rapporterat om oroligheter i Malmöområdet Seved där poliser har skadats i samband med insatser. I ett fönster på polisstationen på Davidshalls torg i centrala Malmö hittades dessutom kulor som har kopplas till den häktade Malmöskyttens vapen.

Men tendensen syns inte bara i Malmö. I Stockholm upplever polisen mer våld och hot, även om det är långt från så allvarligt som i Malmö. I Uppsala har hoten blivit fler. I Göteborg visar polisens interna statistik på en kraftig ökning av anmälningar om hot och personskador mot poliser i dag jämfört med för tre år sedan. Av polisledningen förklaras det delvis av ett förhårdnat klimat som har sin grund i gängbildningar i stadens förorter.

Per-Olof Hallin, professor i kulturgeografi vid Malmö högskola, har skrivit en rapport om konflikterna i Rosengård och polisernas syn på arbetssituationen. Enligt honom kan en av anledningarna till att poliserna attackeras och utsätts för hot bero på myndighetens arbetsmetoder.

–När vi gjorde fokusgrupper med vuxna i Rosengård var det många som klagade på att ständigt bli stoppade och visiterade. Det är möjligt att om polisen har det arbetssättet, som mycket väl kan vara befogat, så blir folk irriterade och konflikter uppstår. Men det är svårt att säga vilket som är orsak och verkan.

– Rosengård har alltid haft en bekymmersam personalsituation. Man har periodvis varit ganska underbemannade och när man har löst det så har man i stället fått en hög omsättning av personalen i yttre tjänst. Man byter hela personalen på ett år, det är ett tecken på någonting, säger han.

I Malmö kommer snart två nya polishuset se dagens ljus, ett av dem i Rosengård. Enligt Ulf Sempert finns den senaste tidens attacker färskt i minnet vid planeringen av de nya byggnaderna.

– Det ligger ju givetvis med i bedömningen, alldeles självklart. Polisen har en sådan roll i samhället som uppskattas av de allra flesta, men det finns alltid de som inte gillar polisen av olika skäl, därmed finns en ökad hotbild.


Man kan ju undra varför polisen blir så hatade att offren reagerar?

Malmöpolis anmäld för misshandel

Text: Kenan Habul
Publicerad 27 juni 2007

Malmö.
Bashar Swid påstår att han oskyldig misshandlades av flera polismän. Flera vittnen är rasande över ingripandet som filmades och nu sprids på internet. Polisen förnekar bestämt misshandel. Nu ska polisen internutreda fallet.

21-årige Bashar Swid slogs blodig, hans näsa nästan knäcktes och han fick hjärnskakning.

– Poliserna började slå mig utan att berätta vilka de var, hävdar han.



Från videon som bland annat lagts upp på YouTube.

Heta diskussioner pågår på en Internetsida om inspelningen där man kan se en blodig Bashar Swid ligga på rygg och en civilklädd polisman som håller fast hans huvud mellan sina fötter och trycker ned honom med foten mot marken.

Polisingripandet från i torsdags är även det stora samtalsämnet på gården vid Widells väg i Rosengård där polisen slog till mot Bashar Swid när satt i en bil utanför sin fars lägenhet.

Han åkte dit för att byta om och hämta pengar för att sedan resa till Oskarshamn där han skulle sälja en hundvalp. En av hans kompisar satt bredvid. Bashar Swid skulle precis lämna bilen när poliserna rusade fram.

När Sydsvenskan besökte platsen några timmar efter händelsen, vittnade blodfläckar på bilen och på gatan att det gick våldsamt till. Flera åskådare berättar hur han fick knytnävslag i huvudet och tårgassprej i ansiktet.

Ett 20-tal personer, däribland många småbarn, såg allting och många var rasande över polisens agerande. Upprördheten är fortfarande lika stor fem dagar efter det inträffade, säger personer Sydsvenskan talat med.

- Jag var på väg hem från bussen när jag såg hur två personer slog någon som satt i en bil. Min första tanke var att jag skulle ringa polisen. Men efter ett tag visade sig att de var poliser, berättar Elli som inte vill uppge sitt efternamn.

– Jag har faktiskt funderat på att söka till polishögskolan. Men efter det här vet jag inte. Oavsett vad killen har gjort förtjänar han inte det här. Jag var chockad över att se poliser bete sig på det sättet, lägger hon till.

Bashar Swid och polisen har helt olika uppfattningar om vad han har gjort och inte gjort.

Polisen säger att han har kört vårdslöst och uppfört sig som om han vore påverkad.

Bashar Swid erkänner att han har kört om några bilar. Men han förnekar bestämt att han ska ha kört mot rött ljus eller att han ska ha varit drogad eller full.

Det här är hans version av vad som hände efter att han parkerade på Widells väg:

– Plötsligt bromsar två bilar, en framför och en bakom, mig. Två män rusar fram och börjar slå mig i ansiktet genom den nedvevade rutan.

- De visar aldrig någon bricka eller säger att är var poliser. Jag får panik och försöker starta motorn. Men de drar snabbt ut nyckeln.

Även kompisen som satt med i bilen stödjer hans version.

– Jag hade inte blivit så chockad som jag var ifall de hade sagt att de var från polisen. Bashar gjorde ingenting. Han satt stilla precis som jag. Det jag minns tydligast är att en av poliserna skrek till Bashar ”Du slog huvudet i ratten”. Att det var därför han blödde. Men så var inte fallet. Antingen tryckte polisen hans huvud mot ratten eller slog honom i ansiktet,

Allan Kassem, som stod några meter ifrån bilen hävdar också att poliserna inte legitimerade sig eller berättade vilka de var.

– Jag upprepar det gärna i rätten också om det blir rättegång mot poliserna, säger han.

Vid ingripandet hittade polisen ett gram hasch. Det är oklart vem knarket tillhör. Bashar Swid säger att kompisen erkänt för polisen att haschet var hans, någonting som kompisen förnekar i samtal med Sydsvenskan. Kompisen misstänks för narkotikabruk.

Bashar Swid är misstänkt för innehav av narkotika, våldsamt motstånd, försök till grov misshandel och våld mot polis.

Själv förnekar han allting och anklagar polisen för misshandel.

Efter att han släpptes på fredagseftermiddagen åkte han direkt till sjukhuset. Läkarna konstaterade att han fick lättare hjärnskakning och att näsan nästan blivit bruten, berättar han.

- Jag är inte kriminell. Jag körde moppe full och slogs några gånger, men det var flera år sedan. Jag jobbar i Danmark och sköter mig. Vad jag än hade gjort så har jag inte förtjänat så mycket stryk och sådan kränkande behandling. Inne i polishuset blev jag kallad för svarting och fick lavetter. Jag vill att de ansvariga poliserna ska straffas, säger Bashar Swid.

Polisens presstalesman Lars Förstell ger en helt annan version av händelsen. Han berättar att de civilklädda poliserna valde att följa efter Bashar Swid för att han körde vårdslöst.

- Han sicksackade sig i hög hastighet igenom trafiken och körde mot rött ljus. Patrullen fick intrycket att han var påverkad, säger Förstell.

Han har svårt för att tro på att poliserna inte skulle ha legitimerat sig vid ingripandet.

– Om inte annat så för deras egen säkerhets skull.

Förstell påpekar att polisen inte bara har rätt utan måste enligt lag använda våld i vissa situationer.

– Han startade bilen och poliserna uppfattade det som att han försökte köra ifrån dem. Han höll också någonting i handen som vi ville komma åt. Det visade sig vara knark. Han ska också ha slagit en polisman i bröstet, säger Lars Förstell.

Han vill inte kommentera videofilmen som visar delar av ingripandet.

– Om polisen använt övervåld får internutredningen visa. Vår uppfattning är att han gjorde våldsamt motstånd, säger Förstell.




Bashar Swid slogs ned, torterades och förnedrades av polis (2007) för att polisen ansåg att B.S. kört fort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar